torstai 21. elokuuta 2014

1700-luvun markkinat - ajassa peruutus Minttumaan tapaan


Pari viikkoa sitten osallistuin ensimmäistä kertaa 1700-luvun markkinoille. Myyjille oli muutama vaatimus, mm. pukeutua piti aikakauteen sopivasti. Ajattelin kirjoittaa myöhemmin vielä erillisen postauksen markkinavaatteista, mutta nyt muita valokuvia!Markkinat pidettiin Isonkyrön vanhan kirkon ympäristössä. Todella kiva kiva ja kaunis paikka, juuri sopiva tällaiselle tapahtumalle.Tapahtuman ideana oli muutakin kuin vain myynti, ja minäkin nautin tunnelmasta. Kiitos mukavan myyntikojun jakajan (Nunnun), pääsin kiertelemään pikaisia kierroksia alueelle useaankin kertaan. Kojujen väleissä pistettiin tanssiksi. Itse tyydyin vain ottamaan kuvia.
Iso ilo reissullani oli myös ystävän tapaaminen ja yöpymispaikka hänen luonaan. Kojullekin sain heistä asiaankuuluvasti pukeutunutta apua.


Minttumaan myyntipöydällä oli tapani mukaan taas jotain ihan uutta. Kerron kyllä lähiaikoina teillekin jotka ette päässet paikanpäälle, mitä nämä oikein ovat.


Mutta kaikkein tykätyin tuote oli vanha tuttu <3 nyt vain monella eri kielellä, sillä tiesin tapahtumaan tulevan väkeä monesta maasta.


Tyyliin sopivat kortit ovat tämän kesän uutta, korteissa on käsintehtyä paperia pitsikuvioin. Kuituna paperissa on kierrätyspaperikuitua ja kasveja. (Tähänkin taidan palata uudemman kerran.)
Tapahtuman historiallista puolta elävöittivät monesta maasta tulleet monet historianharrastajat, jotka yöpyivätkin koko tapahtuman ajan 1700-luvun sotilasleirissä kirkon takana.

 

Itse osallistuin sunnuntai-aamuna jumalanpalvelukseen joka toteutettiin 1600-luvulta peräisin olevala kaavalla. Yllätyin silti  siitä ettei se juurikaan eronnut nykyisestä. Mutta virsien kieli oli vanhaa. vähän tähän tapaan kuin seinämaalauksessa. Saatko selvää?
KOko tapahtuman kohokohta oli varmasti lauantai-iltana toteutettu Napuen taistelun ennallistamisnäytös. 

"Napuen taistelulla oli kauaskantoiset seuraukset Ruotsi-Suomen ja koko pohjoisen Euroopan historiassa. Suomalaiset historiaharrastajat ja paikkakunnan vapaaehtoiset haluavat kunnioittaa taistelun muistoa järjestämällä suuren ennallistamisnäytöksen Isonkyrön 1700-luvun markkinoiden yhteydessä." kerrotaan tapahtuman nettisivulla.


Myyjät saivat mahdollisuuden osallistua näytökseen vapaaehtoisina. Naisten rooli oli näennäisesti pieni, mutta ainakin mukana ollessa erittäin  puhutteleva. Varmaankaan kentän reunalta seurattuna asia ei ollut aivan samanlainen, mutta kaiken keskellä oleminen hätkähdytti. Enpä ole aiemmin tullutkaan miettineeksi miltä voisi tuntua lähettää sotaan varmaan kuolemaan miehensä tai poikansa.Tässä maistiainen näytöksestä:Kaiken jälkeen voinkin sanoa olevani kiitollinen että ainakin nyt on maassa rauha. Mutta kun historia tulee noin eläväksi, ei sitä voi sivuuttaa vain olankohautuksella ja jatkaa kaikkea niinkuin ei mitään. Tällaiset ikkunat historiaan antavat ihan uusia näkökulmia katsoa omaa arkeaan ja työtään.


Näin isoista ajatuksista huolimatta lähdin markkinoilta hyvillä mielin ja tyytyväisenä kaikkeen tapahtumajärjestelyyn. Toivon että ensi vuonna saisin taas olla mukana!


9 kommenttia:

 1. Kiva tapahtuma lienee ollut :) Kivoja kuvia! Olisipa jännä tosiaan osallistua itsekin tuollaiseen vanhaan messuun :) Kaikkea hyvää viikkoosi!

  VastaaPoista
 2. Näitä kuvia kun katselin, niin entistä enemmän harmittelen että en tätä tapahtumaa ennen ole huomannut. Hyvä, että nyt tiedän ja ensi vuonna haluan kyllä myös mukaan. Kiitos, kun kerroit tästä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisit sopinut sinne tosi hyvin! Toivottavasti vuoden päästä olemme siellä molemmat :)

   Poista
 3. Voi että tuo on tuntunut olleen hieno tapahtuma! Onko niillä vaatimuksia myyntituotteiden suhteen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Myyjät valittiin kyllä tuotteiden perusteella, mutta käsitin(en ole varma) että lähinnä sen vuoksi ettei tule paljon päällekkäisyyksiä tuotteissa. Tuotteet saivat siis olla ihan nykyaikaisia mutta ne myytiin "vanhanajan hengessä", niitä ei esim.saanut (joitain poikkeuksia lukuunottamatta) myydä muoviin pakattuna tai muovikassissa. Myöskään kojulla ei saanut näkyä muovia vaan mieluummin puisia ymv. telineitä ja luonnonkuituja liinoissa jne. Mielestäni sinä sopisit tuotteinesi sinne tosi hyvin :)

   Poista
 4. Kiitos mukavasta postauksestasi! Hienoja kuvia ja olen iloinen, ettemme tuottaneet ensikertalaiselle pettymystä :-) Katsoin kuvaa myyntikojustanne ja totesin, että UUTTA, koskaan ennen ei kukaan ole huomannut jakaa kojua toisen myyjän kanssa tuolla tavoin! Pääsitte esimerkkieni kirjaan ;-) Toivottavasti tavataan ensi vuoden elokuussa,
  Johanna

  VastaaPoista
 5. piti vielä kehumani, että hieno asu sinulla! Olen monista kuvista bongannut sinut!
  -Johanna

  VastaaPoista
 6. Kiitos Johanna teille järjestäjille! Kojun jakaminen tuolla tavoin oli tosi hyvä juttu, mutta sitä en keksinyt minä vaan toinen kojun yrittäjä Annukka(Nunnun). Kiitos Annukka hyvästä ideasta :)
  Varasin jo ensi vuoden kalenteriini, toivottavasti minut valitaan myyjien joukkoon silloinkin. Tuota asua oli hauska tehdä, vaikka aluspaidalla vaan nyt mentiinkin kun aika ei riittänyt päällysnutun tekemiseen. Oli niin hyvät ohjeet vaatetukseen että niistä oli helppoa soveltaa omanlainen asu.

  VastaaPoista

Ilahdun jokaisesta komentista :)