keskiviikko 22. toukokuuta 2013

Mustalammas ja Villiminttu


Mustalammas ja Villiminttu. Mitä ihmettä? 
No nehän ovat Minttumaan uusia saippuoita :) Tänään esittelen niistä ensimmäisen. Pysy kuulolla, sillä aivan pian on seuraavan vuoro, ehkäpä jo huomenna.
Mustalammas on musta, koska se siältää runsaasti aitoa kotimaista ja puhdasta hautatervaa. Terva on niin perinteinen suomalainen juttu, että se oli aivan pakko saada saippuaan. Ja sitä on myös toivottu. Kun myyntitapahtumissa naiset näkevät tumman suklaasaippuani, he innostuvat, suklaasta tottakai, mutta miesten vakiokysymys on, että "onko tuo tuossa tummassa saippuassa tervaa?". Nyt on. Ja saavat sitä naisetkin ostaa, ja ovatkin jo ostaneet.

Uusia tuotteita suunnitellessani mietin monia asioita. Sopiiko tuote Minttumaan toiminta-ajatukseen? Onko se hyvä ihmiselle? Entäpä ympäristölle? Onko sillä mitään sanottavaa? Yrittäjän on pakko ottaa kantaa. Tuotteissani en voi tehdä kaikkia valintoja niinkuin haluaisin, monestakin syystä. Mutta pidän tärkeänä, että jokaisessa tuotteessa olisi joku juttu mikä tekee siitä hyvän vaihtoehdon verrattuna moneen muuhun samankaltaiseen.

Mustalammas-saippua on tehty 100% suomalaisesta rasvasta. Se on aika harvinaista käsintehdyissä saippuoissa. Valtaosa käsintehdyistä saippuoista kun tehdään erilaisista kasvirasvoista ja -öljyistä. Kasviperäiset ainesosat kuulostavat ensin kaikkein ekologisemmalta ja eettisimmältä vaihtoehdolta, mutta jos mietin tarkemmin, en ole siitä enää niin varma. Tunnustan, ettei minulla ole tietoa mistä kaikki käyttämäni kasvirasvat ovat peräisin, kuinka ympäristöasiat siellä otetaan huomioon, ja kuka työn tekee. Ja sitten vielä kuljetus kaukomailta Suomeen asti. Siinä kyllä ekopisteet karisevat joidenkin raaka-aineiden kohdalla. Suomalaisesta rasvasta tiedän alkuperän varmasti. Tiedän kuka työn tekee ja kuinka rasva on tuotettu. Mustalammas-saippua on tehty lampaanrasvasta ja sen alkuperä on vain muutaman kilometrin päässä kotoani. Nämä lampaat on kasvatettu eettisesti, mutta eivät tuon käyttämäni rasvan vuoksi. Se on vain ylijäämää jonka voin nyt hyödyntää. Samoissa mietteissä ja samoilla perusteilla syntyikin aiemmin villisikasaippua. Näitä kahta uskallan suositella, todellsia lähituotteita, ja ihania iholle. 

Tervaa on suomessa käytetty aina, mm.terveydenhoitoon. Tervasta saattaa saada apua esimerkiksi päänahan ongelmiin, ja Mustalammassaippuaakin voi käyttää hiustenpesuun. Mustalammas-saippuan tuoksu on voimakas, mutta ihana. Palan koko on pakattaessa vähintään 60 g.

1 kommentti:

  1. Hienoa että löytyy saippuatekijöitä jotka käyttävät eläinrasvoja!! Kaikki hyötykäyttöön :)

    VastaaPoista

Ilahdun jokaisesta komentista :)